Lista želja učenika za upis u srednje škole 2014

Датум: 03. Jul 2014 17:23 Категорија: Новости

Objavljena je lista želja učenika osmog razreda OŠ ,,Velika Drenova" za upis u srednje škole.

Listu možete preuzeti ovde. 

U nastavku možete pročitati izvod iz pravilnika o upisu u srednje škole.

IZVOD IZ PRAVILNIKA O UPISU U SREDNJE ŠKOLE

Redosled kandidata za upis u srednju školu (u daljem tekstu: škola) utvrđuje se na osnovu: 
            1. Uspeha na završnom ispitu; 
            2. Opšteg uspeha u šestom, sedmom i osmom razredu osnovne škole; 
            3. Broja bodova dobijenih na osnovu rezultata na takmičenjima učenika osmog razreda osnovne škole; 
            4. Uspeha na prijemnom ispitu za upis u umetničku školu (muzička, baletska i umetnička škola likovne oblasti), odnosno za obrazovni profil u oblasti umetnosti, školu za učenike sa posebnim sposobnostima (filološka gimnazija i filološka odeljenja u gimnazijama, matematička gimnazija i matematička odeljenja u gimnazijama, odeljenje gimnazije za učenike sa posebnim sposobnostima za fiziku, odeljenja koja ostvaruju nastavni plan i program za obdarene učenike u računarskoj gimnaziji u školi čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina i jedinica lokalne samouprave (u daljem tekstu: odeljenje za obdarene učenike u računarskoj gimnaziji), gimnazija za sportiste i odeljenja za sportiste u gimnazijama), školu u kojoj se deo nastave ostvaruje na stranom jeziku i školu za talentovane učenike (Škola za muzičke talente u Ćupriji). 

 

Vrednovanje završnog ispita 
Završni ispit polaže se u junskom roku u osnovnoj školi u kojoj je kandidat završio osmi razred (u matičnoj osnovnoj školi). 
Na završnom ispitu učenici rade tri testa: test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, matematike i kombinovani test iz prirodnih i društvenih nauka (biologija, geografija, istorija, fizika i hemija), po programima osnovne škole. Test iz maternjeg jezika rade učenici koji su osnovnu školu završili na jeziku nacionalne manjine. 
Na završnom ispitu kandidat može da osvoji najviše 40 bodova, odnosno najviše po 16 bodova na testovima iz srpskog, odnosno maternjeg jezika i matematike i 8 bodova na kombinova-nom testu. 

Vrednovanje opšteg uspeha 
Opšti uspeh od VI do VIII razreda osnovne škole iskazuje se brojem bodova tako što se opšti uspeh, ostvaren na kraju VI, VII i VIII razreda osnovne škole, zaokružen na dve decimale, sabere i zatim pomnoži brojem četiri (4). 
Na osnovu opšteg uspeha kandidati mogu da ostvare najviše 60 bodova
Kandidati koji su završili VI ili VII razred osnovne škole u inostranstvu ili koji su u Republici Srbiji završili stranu školu ostvaruju 20 bodova na osnovu opšteg uspeha u VI, odnosno VII razredu osnovne škole.


izvor: Ministarstvo prosvete, nauke i tehnoloskog razvoja